През октомври за първи път през последните  2,5 години германските производствени цени отчетоха

...
През октомври за първи път през последните  2,5 години германските производствени цени отчетоха
Коментари Харесай

Първи спад на производствените цени в Германия от 2,5 г. насам

През октомври за първи път през последните  2,5 години германските индустриални цени регистрираха първия си месечен спад,  повишавайки надеждите, че двуцифрената инфлация в най-голямата европейска стопанска система  може да се приближава до пика си, съобщи Ройтерс.

Производствените цени на промишлените артикули са намалели с 4,2 на 100  на месечна основа, което се дължи главно на спада на цените на електрическата енергия и публикувания природен газ, заяви Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis). Анкетираните от Ройтерс икономисти залагаха на скок от 0,9 на 100.

Това би било добра вест за Европейската централна банка, която покачва нападателно лихвите, с цел да удържи ценовия напън. 

Повишаването на индустриалните цени е подхранило общата инфлация с по-бърз от естествения ритъм през предходната година и всяка по-сериозна смяна в цените на електрическата енергия може да укрепи упованията за пик на инфлацията през четвъртото тримесечие.

Основната инфлация, която в този момент е към 5 на 100, не демонстрира особени признаци за намаляване, а подробните данни за октомври, оповестени предходната седмица, свидетелстват за необятен и покачващ се ценови напън. 

" Основният инфлационен напън, употребявайки, който и да е индикатор за премерване, не демонстрира признаци за стабилизиране ", съобщи икономистът от " Данске банк " (Danske Bank) Пиет Хайнс Кристиансен. Според Ралф Солвеен от " Комерцбанк " (Commerzbank) данните " дават съображение да се надяваме, че темпът на напредък на потребителските цени скоро ще доближи пика си. Това обаче не значи, че казусът с инфлацията е отминал ".

Германските компании трансферират по-високите си изкупни цени върху потребителите, само че постепенно и не напълно, сподели друго изследване - на мюнхенския институт " Ифо " (Ifo), представено от ДПА, предаде БТА. Според негo фирмите са трансферирали единствено 34 на 100 от от повишението на изкупните цени през последните няколко месеца, като възнамеряват да ги усилят до 50 на 100 до април. " Това евентуално ще докара до спомагателен инфлационен  натиск върху потребителските цени през идните месеци ", съобщи специалистът от " Ифо " Мануел Менкхоф. Самите компании оповестяват за едва търсене, конкурентен напън и дълготрайни контракти, които не им разрешават да покачват цените. 

Налице са обилни разлики в обособените сегменти. Начело е индустриалният бранш, където фирмите възнамеряват да трансферират върху потребителите 68 на 100 от по-високите изкупни цени за електрическа енергия, първични материали и вложени материали, следвани от 66 на 100  в строителството, 53 на 100 в търговията и единствено 36 на 100 при доставчиците на услуги. Дори в индустриалния бранш данните са в диапазона от 89 на 100 за производителите на обувки и кожени произведения до 38 на 100 при фирмите за питиета.

" Ифо " е интервюирал 6500 компании от всички браншове през октомври.

Германското държавно управление възнамерява да вкара таван върху цените на газа и електрическата енергия от началото на идната година, с цел да се удържи инфлацията, която се чака да доближи 8 на 100 тази година и 7 на 100 през 2023 година, напомня Ройтерс. 

Спрямо октомври 2021 година индустриалните цени на промишлените артикули са нарастнали с 34,5 на 100 предишния месец, което е сигнал за прочут спад след рекордния ритъм от 45,8 на 100 през август и септември. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР